Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin
Yazan Kategori yazma ipuçlarıZeki Müren’in bu nihavent bestesi ilhamım olmuştur çoğu zaman. İlk adının da payı var: “Beklenen Şarkı”. Şimdi onu dinleyerek yazıyorum. “Ruhuma” iyi geliyor.
Yok, bu bir “aşk” yazısı değil. Düşüncelerim bambaşka… Sözcükler, onlara verdiğimiz anlamlar… Doğrusunu ararken kayboluşumuz.
O kadar çok sözcük var ki yeni bir anlam yükleyip benimsediğimiz. “Umarsız” mesela. “Umursamaz” demek olduğuna bahse girebilir pek çok kişi. Oysa umar “çare”dir, umarsız “çaresiz”.
Şu meşhur kahraman Abiye Kuzu’dan ilham alanlar da var. Mesela çekince yerine “çekinge” deyip “çekingenlik”ten türediğini iddia edenler. Yaratıcı bir düşünce…
Peki, nereye bakacağız? Sözlükler ve yazım kılavuzları arasında yolculuk ederken hangi yola sapacağız? İlk akla gelen Türk Dil Kurumu. Bir “tık”la ulaşabilirsiniz yazım kılavuzuna ve sözlüklere: http://tdk.gov.tr Kullanışlı, arama yapabiliyorsunuz kolayca.
TDK’nın şaşırtıcı yanıysa zaman zaman fikir değiştirmesi. Hep bitişik yazılan sözcükler bir bakıyorsunuz ki ayrılmaya karar vermiş. Bazen de sözcüğün açıklamasını anlamak için içindeki sözcükleri tek tek çözmeye çalışmak gerekiyor, bulmaca gibi.
Dil Derneği’nin sözlüğü ve yazım kılavuzu da kullanışlı: http://www.dildernegi.org.tr Aynı şekilde arama yapabiliyorsunuz. Kimi sözcüklerin yazımı ve açıklaması TDK’dan farklı. Çoğunlukla bana daha doğru geliyor. Örneğin, “sıradışı” sözcüğü. Dil Derneği’nde bitişik. TDK ise “sıra dışı” şeklinde yazmayı uygun bulmuş.
Yazım konusunda beni kurtaran Necmiye Alpay. Türkçe Sorunları Kılavuzu, kafam karıştığında imdadıma koşuyor. Hem sözcüklerin yazımlarını hem de büyük harften kesme imine pek çok kullanım kuralını bulabiliyorum içinde. Sevgiyle öneririm.
Zaman zaman danıştığım, sorularıma içtenlikle yanıt veren Feyza Hepçilingirler’in “Türkçe Günlükleri”ni de kaçırmayın. Cumhuriyet Kitap’ta her perşembe yazıyor. Ona sorularınızı, önerilerinizi yazabiliyorsunuz, özenle yanıt veriyor köşesinde. Üstelik web sitesinde de yer veriyor günlüklere: http://www.feyzahepcilingirler.com/turkce.html#top Ayrıca kitap olarak da yayımlanıyor.
Dilimizi kullanırken pek çok seçeneğe sahibiz. Gözleriniz hayalsiz kalmasın…
Gaye Hanım, kaleminize sağlık 🙂 Ben de yazınızı, Beklenen Şarkı’ yı dinleyerek okudum.Hem ruhumu hem de bilgi hazinemi besledim. 🙂
Harika! Çok sevindim Merve. Ruhumuzu besleyelim, ihtiyacı var:)