Tem 04

Kapı Birden Vuruldu

Yazan Editör Kategori okuryatar

Etgar Keret’i, Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü adlı kitabıyla keşfetmiştim. Sevdiğim bir yazar sosyal medyada önermişti kitabı, Emrah Serbes (Behzat Ç.’nin yaratıcısı). O sevdiyse ben de severim, diyerek koşup almış, öykülerin hepsini şaşkınlık ve beğeniyle okumuştum. Öykülerde daha önce pek rastlamadığım bir etki vardı: Fantastik mizah. İkisi bir araya gelince çarpıcı oluyor.

Geçenlerde baktım, yeni kitabı çıkmış: Kapı Birden Vuruldu. Meğer arada başka kitapları da çıkmış da ben görmemişim. Bazen kaçırıyor insan böyle. Hemen listeme ekledim. İyi bir yazar keşfedince bırakmamak lazım. Bu kitabındaki öyküler de beni kavradı. Her öykü, birbirinden ilginç cümlelerle başlıyor, aynı heyecanla sürüyor ve çarpıcı bir finalle bitiyor. Tüm öykülerde bunu başarmak kolay değil.

İsrailli olan Etgar Keret, öykülerinde savaşla, şiddetle dalga geçerek onun gerçek yüzünü gösteriyor. Bir söyleşisinde, “Hayatı katlanılır kılmak için mizahı kullanmak zorundayız. Eğer hayat, sürekli yumruklar savuran bir şeyse, mizah elimizdeki boks eldivenlerinin yerine geçer” diyor. Savaşın orta yerinde, üstelik saldıran ülkede yaşarken kalemiyle savaşa karşı durması büyük cesaret.

Tüm kitaplarını basan Siren Yayınları, şimdi de çizgi romanını dilimize kazandırmış: Bilek Kesenler. Kitabevine gidip hemen almalıyım. Siz de Etgar Keret’i es geçmeyin.

Not: Bu yazı, Checkin dergisinin Haziran sayısında yayımlandı.

Yorumlar akışı .

yazı çizi  
Facebook Twitter More...