Emrah Polat’la Söyleşi: Köpek Adamlar
Yazan Kategori okuryatarKöpek Adamlar, okuduğum en ilginç romanlardan biri. Karakterleri sahici, gerçekleri gözümüze sokmadan anlatıyor. “Gerçek” deyince korkmayın, bunalıma girmiyorsunuz okuyunca. Zaten hızla okuyup bitiriyorsunuz.
Emrah Polat, yeni keşfettiğim yazarlardan. İlk romanını internette yayınlamış: Bugünden Bakınca. Romanlarının yanı sıra ilgiyle izlediğim Edebiyat Haber’in de Yayın Yönetmeni. Onunla tanışıp söyleşme fırsatı buldum. Merak ettiklerimi sordum.
İlginç bir konu seçmişsiniz. Neden köpek dövüşleri?
Köpek Adamlar kötülük üzerine bir roman. Kitaptaki önermeyi -“Kötülük cezasız kalmaz” önermesini- merak unsurunu kullanarak farklı tonlarda işleyebilmek için köpek dövüşleri gibi vahşi bir uğraşı araç olarak kullandım. Köpek dövüşleri, romanın hikâyesini çeken bir lokomotif yani.
Hiç köpek dövüşü izlediniz mi?
Hayır. Roman gerçeği ile dış dünya gerçeği birbirinden farklıdır. Romanın kendine özgü inandırıcılık kuralları vardır, dolayısıyla yazarın yaşadıklarını yazması gerekmez… Hazırlık aşamasında epey köpek dövüşü videosu izledim; vahşet dolu görüntüler bunlar.
Gerçekleri böyle, okurun gözüne sokmadan anlatmanın sırrı nedir?
Teşekkürler. Arada geçişler olmak birlikte yönetmen gösterir, şair ve bazen öykücü sezdirir, romancı ise anlatır. Ama nasıl anlatmalı? Kitaplara konu olabilecek bir mesele aslında, sizin sorunuzun yanıtı.
Yaşamda asıl olan kötülük müdür?
Schopenhauer tarzı bir yaklaşım olacak; yaşama, özellikle insana bakınca kötülüğün baskın olduğunu görüyorum. İyilik yok değil ama istisna bence. İyilik, var olabilmek için kötülüğe gereksinim duyar ama kötülük böyle değildir; bağımsız var olabilen ve yaşama içkin olan bir şey kötülük. Binlerce yıl süreyle insan kendini “iyi”leştirmeye çalıştı, gelinen nokta ortada; savaşlar, soykırımlar…
Bu arada kötülüğün “şiddet”i kuşandığında katışıksız olarak belirginleştiğini belirtmek isterim ve şiddet yalnızca fiziksel değildir.
Herkesin insanın özüne ilişkin söz söyleme ya da söylememe hakkı olduğunu düşünüyorum. Savların doğruluğu elbette tekil örneklere göre değişecektir. Kimilerince “kötümser” bulunacak yaklaşımım bu ve gerçeğe yakın bence.
Gündelik yaşam bazıları için güllük gülistanlıkken bazıları için dikenlerle dolu ne yazık ki. Dışlanmışlar, ezilmişler için bu böyle. Ben dikensiz gül bahçelerini anlatamıyorum, anlatmak da istemiyorum.
Emrah Polat
Pupa Yayınları
okuryatar adresi: http://www.okuryatar.com/emrah-polatla-soylesi-kopek-adamlar-gaye-dincel/